Ismered az igazán nagy köveidet?

Névtelen {Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző: Gillich-Csikós Andrea}

Most találkoztam a „befőttes-üveg” elmélettel. Tetszik, ahogyan megközelíti az időgazdálkodás problémakörét.

A történet a következő:

„Egy francia felső vezetőknek tartott továbbképzésen az idős professzor elővett egy hatalmas befőttesüveget, és azt mondta: „Most nézzünk meg egy kísérletet!” Teniszlabda nagyságú köveket vett elő, és lassan beletette őket az üvegbe. „Tele van ez az üveg?” – kérdezte, és mindenki igennel válaszolt. „Biztos?” –kérdezte, majd elővett egy tálat, amelyben kavicsok voltak. A kavicsokat rászórta a kövekre. „És most tele van az üveg?” – kérdezte a professzor. „Valószínűleg nem” – válaszolta az egyik vezető. „Valóban!” –mondta a professzor, és egy zacskó homokot vett elő. A homokot beleszórta az üvegbe, és megkérdezte, hogy most tele van-e az üveg. „Nem!” – válaszolta mindenki, s a várakozásoknak megfelelően a professzor egy kancsó vizet vett elő, és teletöltötte az üveget. „Milyen nagy igazságot bizonyít ez a kísérlet?” – kérdezte a professzor a vezetőket. „Azt bizonyítja, hogy amikor azt gondoljuk, teljesen be van táblázva a napunk, még akkor is szoríthatunk helyet egy további programnak, ha igazán akarjuk” – válaszolta az egyik vállalatvezető.”Nem erről van szó – mondta a professzor -, a kísérlet azt bizonyítja, hogy ha nem a nagy köveket rakjuk először az üvegbe, akkor soha nem tudjuk az összeset beletenni.” ( Komócsin: Módszertani kézikönyv II. 123.old.)

Ez  videó be is mutatja:-)

https://www.youtube.com/watch?v=j6m9WnNdpSw&list=PLQoF9N8Xypg9B_Y7r-GmYziCwqlYKF-zo&index=3

Mik a te nagy köveid?  Egészséged? Családod? Munkád? Szétforgácsolódsz az apróságokon vagy valóban a nagy dolgokra koncentrálsz?

Az azonosításban segítségedre lehet egy coaching eszköz, az Életkerék. A cikkelyekben szereplő területeket saját magad is meg tudod határozni. Lehet, hogy te kevesebb részre tagolod a körödet, a kép csak példa. Ha felosztottad, jelöld be az egyes cikkelyben-ha például egy cikkely 1-10 egységre osztható-, hogy mennyi időt fordítasz egyenként a területekre. Majd kösd össze a pontokat! Mennyire kerek az életed kereke? Gurul, vagy döcög? Hogyan tudnád kiegyensúlyozottá tenni? Talász-e olyan részt, amit helyettesítenél? Használhatsz színeket, hogy még szemléletesebb legyen!

O N E  D R O P

 

Gillich-Csikós Andrea

business coach, érzelmi akadálymentesítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .