Coaching alapok és irányzatok-Könyvajánló

Névtelen {Szerzői jog által védett saját tartalom. Szerző: Gillich-Csikós Andrea}

Az Akadémia Kiadó gondozásában és Kelló Éva szerkesztésében jelent meg a Coaching alapok és irányzatok című könyv. Amellett hogy érthető, világos és rendkívül jól összefoglalt fejezet tárgyalja a coaching alapfogalmait, tíz coaching irányzatot ismertet.

A tíz irányzat és szerzőik:

  • Akcióközpontú coaching irányzat, Kiss Gyönrgy Ádám;
  • Érték alapú (AI) coaching irányzat, Vásárhelyi Judit;
  • Gestalt coaching, Dr. Erős Ilona;
  • Megoldásközpontú brief coaching, Tegyi Enikő;
  • NLP megközelítésű coaching, Dr. Stenger Györgyi;
  • Ontológiai coaching, Dr. Kollár József Phd és Dr. Kollárné Déri Krisztina;
  • Rendszerszemléletű coaching, Dr. Bodó Péter;
  • Szupervízió megközelítésű, reflektív coaching, Wiesner Erzsébet;
  • Tranzakcióanalitikus coaching, Sari J. Van Poelje;
  • Wingwave coaching, Liptai Beáta

Minden fejezet hasonló felépítésű és tartalmazza az adott irányzat fogalmát, alapelveit, kialakulását, működését, korlátait. Külön érdeme , hogy megtartotta a fejezetekben az irányzatok közötti  átfedéseket. A fejezetek végén ellenőrző kérdések vannak, hogy a tanulás élménye is megmaradjon. Több, az irányzatokra jellemző gyakorlat is szerepel az egyes fejezetekben. Könnyen, jól olvasható könyv, mégis megmarad a szakmaisága, alapossága.

Három irányzatot ragadnék ki röviden a könyvből: a megoldásközpontú brief coachingot; az érték alapú (Appreciative Inquiry) coachingot és a Wingwave coachingot.

A brief irányzata számomra örök szerelem. Ez volt az első coaching élményem Wieland Veróval a moderációs tréningen, ahol vállaltam a coachee szerepét. Megfogott a kérdések egyszerűsége, hatékonysága.

Az erről szóló fejezetben  példákat is olvashatunk , ahol megízlelhetjük azt a különös nyelvet, ami megkülönbözteti ezt az irányzatot a többitől. Röviden szemlélteti, hogy mit tesz, és mit nem tesz egy megoldásközpontú coach. Például abból indul ki, hogy az ügyfél tudja, mit akar, ezzel szemben nem elemzi, miért akadt el a kliens; bízik a folyamatban és nem feltételezi, hogy az ügyfélnek egynél több ülésre lesz szüksége. És a sor még folytatódik a könyvben.

Az Appreciative Inquiry (AI) irányzata hasonló a Brief-hez. Át is vette a Brief coaching „Csodakérdését”. Ezért is kedvelem annyira, mert itt is az értékeken, a megoldáson van a hangsúly és nem a problémán, bár nem hagyja őket figyelmen kívül. Nem találtam magyarul ebben a témában ennyire jó összefoglalót. Így számomra pont jókor jött a könyv, épp kutakodtam a témában.

A Wingwave coachingról szóló fejezet különösen melengette a szívemet, mert táplálkozik a kineziológiából. Használ például izomtesztet. Így ez a fogalom és a mögötte álló tudományos háttér eljuthat a laikusokhoz és a coaching szakmához is.

A többi fejezet is érdekes, izgalmas. Tükrözi a coaching szakma sokszínűségét és a szerzők hozzáértését, elkötelezettségét. Mindegyikük elismert szakértője az általuk írt fejezetnek.

A könyv születéséről megjelent egy interjú Kelló Évával a Magyar Coachszemlében.

Számomra alapkönyv, előveszem, újraolvasom. Mindenkinek ajánlom!

 

Gillich-Csikós Andrea

business coach, érzelmi akadálymentesítő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .